Tractors de maniobres

Son petites locomotores de dos/tres eixos que es dediquen a realitzar maniobres a les estacions. Habitualment amb vagons de mercaderies a petits ramals.

La seva desinència comença per T (tractor), i n'hi han tres tipus principals. Encara que a la majoria dels vehicles suïssos no se li afegeix el tipus de tracció, en els ferrocarrils rètics si es fa i apareix darrera del tipus de vehicle (2/2 vol dir dos eixos motors de dos eixos que té el vehicle.

Tm 2/2

Van arribar a ser un total de 42 tractors de maniobres que es van fabricar en diversos colors entre 1927, que van ser renumerats durant els anys 50 del seguel passat. Alguns d'ells han estat modificats a la dècada dels 90, i d'altres han estat venuts a d'altres companyies suïsses i franceses de via mètrica. Gairebé tots han estat adaptats al seu trebal específic, amb paltaforma coberta o descoberta, amb afegit de plumes de grua o remodelats amb la cabina a l'estrem i motor dièsel més gran.

 
 
 
Te 2/2

Te 2/2

Inclosos en la sèrie 71-75, son locomotores de maniobres amb un espai molt reduït en cabina. Tracció a dos eixos mitjançant un fals eix i bielatge.

 
 
 
Tmf 2/2

Tmf 2/2

Inclosos a la sèrie 85-90, son locomotores de maniobres de darrera generació fabricades entre 1991 i 1994. Es còmode amb esglaons baixos per a labors de enganxament i desenganxament de vagons pel personal auxiliar.

 
 
 

Totes les fotos son de Wikipedia, clicant sobre la mateixa surt la pàgina original de Wikimedia Commons